Kannanotto 5.12.2016: Espoon Autismi- ja Aspergeryhdistys ry vastustaa Lakelan päiväkodin autististen lasten erityisryhmän ja osaamiskeskuksen lakkauttamista

Jakelu: Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, varhaiskasvatusjaosto, valtuustoryhmien puheenjohtajat, suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtavat virkamiehet

Espoon Autismi- ja Aspergeryhdistys ry on huolissaan julkisuudessa (Länsiväylä-lehti 24.11.2016) (1) olleista tiedoista Lakelan päiväkodin autististen lasten erityisryhmän ja osaamiskeskuksen lakkauttamisesta. Yhdistyksen mielestä lakkauttaminen on lyhytnäköistä ja vahingollista.

Espoon kaupunki on varhaiskasvatusta koskevassa palveluverkkotarkastelussaan vuosille 2016–2026 todennut: ”Suurimmalle osalle lapsista, jotka tarvitsevat kasvun ja oppimisen tukea, tuki järjestetään normaalin toiminnan yhteydessä lähipalveluna. Joissakin tapauksissa tukea tarvitsevien lasten keskittäminen on välttämätöntä lasten tuen tarpeen monimuotoisuuden vuoksi. Tämäntyyppiset palvelut, esimerkiksi autististen lasten erityisryhmä, keskitetään Espoo-tasolla.” (2) Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa hyväksyttyyn suunnitelmaan verrattuna viesti Lakelan osaamiskeskuksen ja erityisryhmän lakkauttamissuunnitelmasta on yllättävä.

Länsiväylän artikkelin mukaan Espoon kaupunki perustelee Lakelan erityisryhmän toiminnan lopettamista sillä, etteivät kaikki Espoon autistiset lapset mahdu siihen eikä autistisia lapsia näin ollen kohdella tasavertaisesti. Tämä ei ole Espoon Autismi- ja Aspergeryhdistyksen mielestä kestävä peruste lakkauttaa ryhmä. Lakkautus heikentää asiantuntemusta autismin kirjon lasten varhaiskasvatuksessa koko kaupungissa, sillä Lakelaan on kertynyt runsaasti tietoa ja taitoa. Tätä osaamista kannattaa jatkossakin käyttää koko kaupungin hyväksi osaamiskeskuksen toiminta-ajatuksen mukaisesti. Jos osaamiskeskuksen lakkauttamisen syynä on Länsiväylässä esitetty epäonnistuminen tiedon jalkauttamisessa, yhdistys näkee, että lakkauttamisen sijaan toimintaa tulee kehittää ja osaamista levittää koko Espoon varhaiskasvatukseen.

Osaamiskeskuksen lakkauttaminen lisää Espoon kuluja pitkällä aikavälillä. Osa lapsista pystyisi varhaiskuntoutuksen avulla myöhemmin osallistumaan yhteiskuntaan tuottavina jäseninä mutta voi ilman kuntoutusta jäädä huollettaviksi. Kuntoutuksen on todettu parantavan autismin kirjon lasten elämää. (3) Lyhyellä aikavälillä lakkauttaminen voi nostaa kuntoutusmenoja sekä perheiden tarvitsemien palvelujen ja työstä poissaolojen määrää.

Varhainen kuntoutus on autismin kirjon lapsille ehdottoman tärkeää. Monet autismin kirjon lapset oppivat parhaiten pienessä ryhmässä, jossa osataan kohdata heidät oikein. Kaikilla autismin kirjon lapsilla on oikeus tulla kuulluiksi ja ymmärretyiksi. Autismin kirjon lasten kanssa työskentelyssä on monia erityisiä piirteitä, joihin perehtyminen vie aikaa ja vaatii kokemusta. Osaamista ei pysty hankkimaan pelkästään verkkoaineiston ja kirjallisuuden kautta.

Espoon Autismi- ja Aspergeryhdistys toivoo, että tiedot Lakelan osaamiskeskuksen lakkauttamisesta ovat ennenaikaisia ja päätöstä harkitaan vielä uudestaan. Kehotamme opetus- ja varhaiskasvatuslautakuntaa punnitsemaan päätöstä asiantuntijoita kuunnellen ja Espoota kehittämään erityisryhmien palveluja aktiivisessa yhteistyössä kuntalaistensa kanssa.

Espoon Autismi- ja Aspergeryhdistys ry

Sonja Nurmi
Puheenjohtaja

Pirjo Nykänen
Varapuheenjohtaja


1) http://www.lansivayla.fi/artikkeli/458282-espoo-lakkauttaa-hyvin-toimineen-autistilasten-ryhman-epaonnistuneet

2) http://espoo04.hosting.documenta.fi/kokous/2016377123-9.HTM

3) https://www.tehylehti.fi/fi/terveys/kuntoutus-parantanut-autististen-lasten-elamaa

Espoon Autismi- ja Aspergeryhdistys edistää autismin kirjon henkilöiden ja heidän perheidensä elämänlaatua, yhteiskunnallisia etuja ja tasa-arvoa. Yhdistys myös järjestää aktiivisesti toimintaa: esimerkiksi kerhoja ja muita kokoontumisia. Yhdistys kuuluu Autismi- ja Aspergerliittoon, joka palvelee autismin kirjon valtakunnallisena asiantuntijana.